Nederlandse vertalingen en teksten van Alan Watts (2024)

Een aantal Nederlandse vertalingen van zeer interessante video’s, lezingen, quotes en uitspraken van Alan Watts.
Hieronder de Nederlandse teksten van de volgende video’s:

  • I don’t know! – Give it away and it will come back.
  • Het begint NU – De geboorte van verantwoordelijkheid.
  • The Cosmos – de Aard en Essentie van de Cosmos
  • De Schoonheid van het Niets

Inhoud

  • 1 Biografie Alan Watts
  • 2 Quotes van Alan Watts
  • 3 Geef het weg en het komt terug / Ik weet het niet! – Alan Watts
    • 3.1 Video Give it away and it will come back / I don’t know!
    • 3.2 Nederlandse tekst
  • 4 Het begint NU” – de geboorte van verantwoordelijkheid – Alan Watts
    • 4.1 Video ‘It starts now’
    • 4.2 Nederlandse vertaling ‘It starts Now”
  • 5 de Aard en Essentie van de Cosmos – Alan Watts
    • 5.1 Video The Cosmos – The Nature Of Consciousness
    • 5.2 Nederlands vertaling
  • 6 De Schoonheid van het Niets – Alan Watts
    • 6.1 Video The Beauty of Nothingness
    • 6.2 Nederlandse tekst
  • 7 Meer Alan Wats
  • 8 Links

Biografie Alan Watts

Alan Watts is een Engelse Filosoof en Schrijver die in Amerika woonde. Hij heeft de Oosterse filosofie in de jaren 60 en 70 bij het Westerse publiek geïntroduceerd en populair gemaakt. Veel van zijn lezingen en boeken gaan over wat we nu kennen als Mindfulness en Meditatie, hoe vervullend te leven, en wie Jij werkelijk bent.

Hij was tevens dichter, leraar, een radicale denker, en een criticus van de maatschappij. Zijn teksten kenmerken zich door eenvoud, helderheid en Hij was een charismatische spreker die ingewikkelde filosofische concepten op een eenvoudige manier kon uitleggen. Hij gebruikte daarbij uiterst toegankelijke beeldspraak.

Zijn tekst zitten dicht tegen Advaita-Vedanta of Jana-yoga aan, maar hij weet het allemaal net iets aansprekender, levendiger en minder abstract te brengen.

Zijn 1e boek uit 1973 heette ‘Zen boeddhisme’. In totaal heeft hij meer dan 25 boeken geschreven. Hij was tevens Anglicaans Priester, Theoloog, Hoogleraar en ‘vergelijkend Godsdienst wetenschapper’. Hij was tijdens zijn leven beoefenaar van onder andere Zen, boeddhisme en Taoïsme. Alan Watts is overleden in 1973.

Nederlandse vertalingen en teksten van Alan Watts (1)

De laatste jaren zijn zijn ideeën in toenemende mate populair geworden bij een groter publiek

Quotes van Alan Watts

Enkele mooie korte Quotes van Alan Watts.

  • De mens lijdt alleen omdat hij serieus neemt met wat de Goden voor plezier geschapen hebben.
  • De zin van het bestaan is gewoon om te bestaan, te leven. Het is zo vanzelfsprekend en eenvoudig. En toch rent iedereen in grote paniek rond, alsof er iets bereikt zou moeten worden wat beter is dan hen zelf.
  • Vertrouwen is als jezelf overgeven aan het water. Als je zwemt grijp je jezelf niet vast aan het water, want als je dat zou doen zou je zinken en verdrinken. In plaats daarvan ontspan je en laat jezelf drijven.

Geef het weg en het komt terug / Ik weet het niet! – Alan Watts


Vertaling in het Nederlands van Alan Watts “Give it away and it will come back” uit een lezing van hem. De belangrijkste boodschap in dit korte stukje is:

“Ik weet het niet! Dit ‘Ik weet het niet’ is hetzelfde als: Ik heb lief, ik laat gaan, ik wil niets forceren of controleren, Bescheidenheid.”
Zeer handig bij Ecstatic Chant / Kirtan-Mantra zingen! :-)

Video Give it away and it will come back / I don’t know!

Nederlandse tekst

“Wat ik wil, in essentie, wat ik echt wil is wat jij wilt. En ik weet niet wat ik wil. Verras me!
That’s the kingship between I and Thou.

Dus ik stel mezelf de begin-vraag stel: “wat wil ik?” En het antwoord is: ik weet het niet!
Toen aan Bodhidharma werd gevraagd: “Wie ben je?”, wat een andere vorm is van dezelfde vraag, zei hij: “Ik weet het niet”.

De Ultieme Werkelijkheid (of de Goddelijkheid) is nooit onderwerp van zijn eigen weten. Net zoals een mes zichzelf niet snijdt, zoals vuur zichzelf niet brandt en zoals Lich zichzelf niet verlicht. Het is altijd een eindeloos mysterie voor zichzelf.

En wanneer je niet weet wat je wilt, dan daal je af in de staat van verlangenloosheid. Als je het echt niet weet dan, want er is een begin-staat van niet-weten, en een eind-staat van niet weten. In de begin-staat weet je niet wat je wilt, omdat je er nog nooit over nagedacht hebt, of alleen maar oppervlakkig. Dan dwingt iemand je om erover na te denken, en dan zeg je dit, en dat en dat, dat is de midden-staat.

Dan ga je daar aan voorbij, en vraagt jezelf af: is dit echt wat ik wil? En op het einde zeg je dan: Nee, ik denk niet dat dat het is. Misschien ben ik daarmee een tijdje tevreden, maar het is niet wat ik écht wil.

Waarom weet je niet wat je echt wilr?

Twee redenen:
1. Je hebt het al
2. Je kent jezelf niet, omdat dat onmogelijk is.

Dit “ik weet het niet” is hetzelfde als ‘ik heb lief’, ‘ik laat gaan’, ‘ik probeer niet te controleren of forceren’. Het is hetzelfde als nederigheid. De Upanishads zeggen het zo: ” Als je denkt dat je Brahma / God / Het Universum / De Bron begrijpt, dan begrijp je het niet, en moet je verder onderwezen worden. Als je weet dat je het niet kunt begrijpen, dan begrijp je het pas echt. Want Brahma / God / Het Universum / De Bron is onbekend aan degenen die het begrijpen, en openbaart zich aan degenen die het niet kennen (niet weten).”

En ieder keer als je stopt met je aan jezelf vast te klampen, heb je een toegang tot kracht. Want je bent de hele tijd energie aan het verspillen met jezelf te verdedigen, proberen dingen onder controle te houden, dingen naar jouw hand te zetten. Het moment dat je daarmee stopt is de verspilde energie weer beschikbaar.

Als je echter probeert God te spelen, dan vertrouw je dus niemand, dan verlies je die Goddelijke energie. Omdat je simpelweg jezelf aan het verdedigen bent.

Dus dan wordt het principe: ‘hoe meer je het weggeeft, hoe meer het terug komt.’

En dan zeg je misschien: ik heb niet de moed om het weg te geven, ik ben bang. Daar kun je alleen voorbij komen door te realiseren dat je het beter weg kunt geven, omdat er geen enkele manier is om het vast te houden. Omdat alles constant aan het oplossen is, we zijn allemaal uit elkaar aan het vallen, we zijn allemaal in het proces van voortdurend sterven.

Het feit dat je in verval bent is je reddingslijn. Je hoeft dan namelijk niets los te laten, omdat er niks is om je aan vast te houden. Het wordt vóór je gedaan door de natuur van de dingen.

Als je eenmaal ziet dat je geen keuze hebt, dan stort alles in elkaar. Je zult verdwijnen en geen enkele spoor achterlaten. EN als je daar echt mee kunt zijn, zul je plotseling beseffen dat je de kracht weer terug hebt, deze enorme bron van energie. En dit is kracht die je niet met geweld naar je toe getrokken hebt, het kwam van totaal de tegenovergestelde kant, en daarom is dit Kracht die te vertrouwen is.

Het begint NU” – de geboorte van verantwoordelijkheid – Alan Watts

Een heel mooi stukje uit een lezing van Alan Watts, omdat ie zo lekker helder en bondig is.

Video ‘It starts now’

De lezing van Allan Watts’ ‘It starts now!’ (in het Engels) op YouTube met muziek erachter.

Nederlandse vertaling ‘It starts Now”

Transformatie van het menselijk bewustzijn door meditatie wordt gefrustreerd, zolang we denken dat het als iets dat ik`zelf teweeg kan brengen door een soort van manipulatie, door een soort van trucje. Omdat dit leidt tot eindeloze spelletjes van spiritueel 1-up-schap, en “guru- concurrentie”: mijn guru is effectiever is dan jouw guru, mijn yoga is sneller dan jouw yoga, ik ben me meer bewust van mezelf dan jij. ik ben nederiger dan jij. ik heb meer spijt van mijn zonden dan jij, ik hou meer van jou dan jij van mij houdt. Het is een eindeloze competitie en vergelijken, waarin mensen vechten en zich afvragen of ze een beetje meer ontwikkeld zij dan iemand anders enzovoort.

Dat kan allemaal gewoon wegvallen . En dan krijgen we het vreemde gevoel dat we nooit in ons leven hebben gehad, behalve af en toe per ongeluk. Sommige mensen krijgen een glimp die we niet langer deze arme kleine vreemdeling zijn, en bang in een wereld die hij nooit gemaakt heeft. Maar dat je zelf dit universum Bent, en dat jij het zelf creëert op ieder moment. Want zie je, het begint nu! Het begon niet in het verleden. Er was geen verleden. Als het universum begon in het verleden, toen dat gebeurde was het Nu. Maar het is nog steeds Nu, en het universum is nog steeds Nu aan het beginnen, en het is aan het uitdijen als het kielzog van een schip van Nu, en zoals het kielzog van het schip verdwijnt, zo ook het verleden. Je kunt terugkijken in het verleden om de dingen te verklaren, maar de verklaring verdwijnt. Je zult het daar nooit vinden. Dingen zijn niet te verklaren vanuit het verleden . Ze zijn te verklaren door wat er Nu gebeurt. Dat schept het verleden. En het begint hier .

Dat is de geboorte van verantwoordelijkheid. Want anders kun je achteruit kijken over je schouder en zeggen: ‘ Kijk, ik ben zoals ik ben omdat mijn moeder me liet vallen. En zij liet me vallen omdat ze neurotisch was omdat haar moeder haar had laten vallen. ‘ en we gaan helemaal terug naar Adam en Eva of naar een verdwenen aap of zoiets. We komen er nooit bij. Maar op deze manier wordt je geconfronteerd met dat je dit allemaal zelf veroorzaakt. En dat is een buitengewone schok.

Dus wees blij! Je kunt niemand anders de schuld geven voor de wereld waar je in leeft, en dat helpt een heleboel, omdat de meeste goede dingen die we proberen te doen gebaseerd zijn op iemand anders de schuld te geven en heb te verbeteren . ‘ Laat mij je alsjeblieft helpen of je zult verdrinken’, zei de aap terwijl hij de de vis veilig boven in een boom zette.

Als we zouden stoppen anderen de schuld geven, zou het erg moeilijk zijn om te gaan over een oorlog met een strak gezicht. En je ziet als je weet dat de Ik – in de zin van de persoon, het masker, het ego – in werkelijkheid niet bestaat, dan zal het niet naar je hoofd stijgen als je wakker wordt en je ontdekt dat jij God bent . “

de Aard en Essentie van de Cosmos – Alan Watts

De Nederlandse tekst van een mooie video van een deel van de werkelijk verbluffende lezing van Allan Watts. Deze lezing heet “The Nature Of Consciousness”, of in het Nederlands: over de aard en essentie van de “Cosmos”.

Video The Cosmos – The Nature Of Consciousness

Nederlands vertaling

Sommige mensen gebruiken een symboliek om de relatie van God tot het universum (Kosmos) , waarin God een schitterend licht is, alleen een of andere manier versluierd, verstopt onder alle vormen die je ziet als je om je heen kijk. Zover, zo goed… Maar de waarheid is grappiger dan dat. Het is dat je kijk naar dit ​​schitterende licht op dit moment. Dat de ervaring die je ondervindt op dit moment, dat je noemt het gewone alledaagse bewustzijn – doen alsof je bent Dat niet – die ervaring is precies hetzelfde als Dat. Er is geen verschil. En wanneer je dat ontdekt, lach je jezelf wezenloos. Dat is de grote ontdekking.

Met andere woorden, als je echt gaat beginnen om dingen te zien, en je kijkt naar een oude kartonnen beker , en je gaat in de aard van wat het is om te zien wat de aanblik is, of wat geur is, of wat aanraking is , besef je dat die aanblik van de kartonnen beker, het schitterende licht van de Kosmos is. Niets zou helderder kunnen zijn. Tienduizend zonnen kunnen niet helderder zijn. Alleen ze zijn verborgen op een manier, dat alle punten van het oneindige licht zo klein zijn, dat als je ze ziet in de beker ze niet je ogen omverblazen. Kijk, de bron van het licht is in het oog . Als er geen ogen in deze wereld waren, zou de zon niet licht zijn. JIJ roept het licht op uit het heelal, op dezelfde manier waarop je, door het hebben van een zachte huid , de hardheid van hout oproept. Hout is slechts hard in betrekking tot een zachte huid. Het is uw trommelvlies dat geluid oproept uit de lucht . JIJ, door dit organisme te zijn, roept in het leven dit hele universum van licht en kleur en hardheid en zwaarte en al het andere.

Maar in de mythologie waar we onszelf aan verkocht hebben aan het eind van de 19e eeuw, toen mensen ontdekten hoe groot het heelal was, en dat we maar leven op een kleine planeet in een zonnestelsel op de rand van de Melkweg, een kleine sterrenstelsel, van toen dacht iedereen, ‘we zijn uiteindelijk echt onbelangrijk. God is er niet en houdt niet van ons, en de natuur geeft niets om ons.’ En we maakten onszelf verdrietig. Maar eigenlijk is deze grappige kleine microbe, dit kleine ding, rondkruipend op deze kleine planeet die buiten ergens rondzweeft, die de vindingrijkheid heeft, door de natuur van deze prachtige organische structuur, om het hele universum op te roepen uit wat anders slechts quanta zijn. Er is “jazz” aan de gang. Maar dit ingenieuze kleine organisme is niet alleen een vreemde in dit geheel. Dit kleine organisme, op deze kleine planeet, is wat de hele show doet ontstaan, en zo zijn eigen aanwezigheid realiseert.
( ……. )
Oké, hier is het probleem : als het zo in elkaar zit, en dat is zo, en als de bewuste toestand waarin je op dit moment bent, hetzelfde is als wat we de Goddelijke Staat zouden noemen . Als je dan iets doet om het anders te maken, laat je daarmee zien dat je niet begrijpt dat het zo is. Dus het moment dat je begint met het beoefenen van yoga, of bidden of mediteren, of je overgeeft aan een soort van spirituele ontwikkeling, ga je jezelf in de weg zitten.

Dit is nu de boeddhistische truc : de Boeddha zei ‘We lijden omdat we verlangen. Als je verlangen kunt opgeven, zul je niet meer lijden.’ Maar hij zei dat niet als het laatste woord, hij zei dat als de openingen van een dialoog. Want als je dit tegen iemand zegt, zal ie na een tijdje terugkomen en zeggen:’Ja, maar nu verlang ik om niet te verlangen.’ En de Boeddha zal dan antwoorden : ‘Uiteindelijk begin je het te begrijpen.’ Want je kunt niet verlangen opgeven. Waarom zou je proberen om dat te doen ? Dat in zichzelf is al verlangen. Dus op dezelfde manier kun je zeggen ‘Je zou onzelfzuchtig moeten zijn’, of je ego geven. Laat los, ontspan!. Waarom zou je dat willen doen? Gewoon omdat het weer een andere manier is het spel te verslaan, is het niet? Het moment dat je veronderstelt dat je anders bent dan het universum, wil je er “one up” op zijn. Maar als je probeert om het heelal voor te zijn, en er in de concurrentie mee bent, betekent dat dat je niet begrijpt dat jij het BENT. Je denkt dat er een wezenlijk verschil is tussen ‘zelf’ en ‘ ander. ‘ Maar ‘zelf’, wat je jezelf noemt , en wat je noemt ‘anderen’ zijn onderling noodzakelijk voor elkaar als 2 zijdes van de medaille. Ze zijn in essentie één. Maar net als een magneet zichzelf polariseert in noord en zuid, maar het is allemaal één magneet, polariseert ervaring zich als zelf en de ander, maar het is allemaal één . Als je probeert om de zuidpool de noordpool te laten verslaan, of om de noordpool de macht over de zuidpool te laten krijgen, laat je zien dat je niet weet wat er aan de hand is.

De Schoonheid van het Niets – Alan Watts

Eigen Nederlandse vertaling van het geniale stukje tekst “The Beauty of Nothingness” van Allan Watts, “de schoonheid van het Niets”.

Video The Beauty of Nothingness

Video van de lezing van Alan Watts”The Beauty of Nothingness” , in het Engels met muziek erachter.

Nederlandse tekst

Dus als je echt de hele weg gaat en nagaat hoe je je voelt bij het vooruitzicht van eeuwig verdwijnen. Al je inspanningen, prestaties, en al je verworvenheden veranderen in stof en in Niets. Wat is het gevoel ? Wat gebeurt er met je ?
Dat is waar het allemaal op neer gaat komen .
En om een of andere reden , worden we verondersteld dit deprimerend te vinden .
Zie je dat op een of ander manier ,hoe dat zegt : de meest echte staat is de staat van het Niets ?
Maar als iemand gaat beweren dat de fundamentele werkelijkheid het Niets is. Waar komt dat dan allemaal vandaan? Uiteraard uit het Niets . Nogmaals krijg je hoe het eruit ziet achter je ogen. Zie je wel?
Dus op deze manier, door het zien dat het Niets de fundamentele werkelijkheid is, en je ziet dat het jouw werkelijkheid is. Hoe kan dan wat dan ook je besmetten ? Het hele idee dat jij bang bent, en
terneergeslagen en bezorgd, en ga zo maar door, dat is niets, het is een droom. Omdat je echt het Niets bent. Maar dit is het meest ongelooflijke Niets.

Dus verheug je, zie je?
De essentie van je geest is intrinsiek puur. Puur betekent helder, leeg.
Zie je? Als je bij het idee van het Niets louter aan leegte denkt, en je vasthoudt aan dit idee van leegte en er daarna wat schimmig over doet, heb je niet begrepen. Niets is echt zoals de nietsheid en leegte van de ruimte, die het hele universum omvat, de zon en de sterren en de bergen , en rivieren , en de goede mensen en slechte mensen , en de dieren en insecten , en al het andere. Alles is opgenomen in het Niets, de Leegte. Dus uit deze Leegte komt alles voort, en je bent DAT. Wat zou je anders kunnen zijn?

Meer Alan Wats

Playlist van YouTube video’s met nog veel meer mooie stukjes lezing van Alan Watts.

Links

  • God speelt graag verstoppertje, een stuk uit Alan Watts boek ‘ Zelfkennis, het laatste taboe’.
  • Uitgebreid stuk op de Engelse Wikipedia over Allan Watts.
  • Website van de Alan Watts Organization. Een online, levend archief en museum. onderhouden door zijn zoon Mark Watts.
  • De eenvoudigste manier om te mediteren , als ander methodes niet lukken: Zingend Mediteren of Ecstatic Chant / Kirtan-Mantra Happening

0 Shares

Nederlandse vertalingen en teksten van Alan Watts (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6243

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.